Mellékes projekt: Digital Foundry Retro felirat

Sziasztok! Gondolom a következő kijelentésemmel nem mondok újdonságot azoknak, akik aktívan dolgoznak valami fordításon, - legyen az játék vagy film/sorozat - hogy hosszútávon dolgozni ugyan azon a projekten nem csak unalmas, de fárasztó is tud lenni. Kicsit így vagyok én is a New Vegas fordításával, ezért néha máshoz is hozzá kell szagolnom annak érdekében, hogy frissen tartsam magam. Ezért most nem is egy másik játék magyarításába fogtam bele, hanem éppen ellenkezőleg egy videósorozat egyik részéhez készítettem magyar feliratot.

Aki rendszeresen követi a Digital Foundry munkásságát, az biztos tudja, hogy a csapat leginkább a mai játékok technológiai részének vizsgálatával foglalkozik, és sokszor olyan apróságokra is rávilágítanak, amelyek döntő fontosságú lehetnek egy vásárlás előtt. Ennek pedig immáron 2 éve kinőtt egy Retro ágazata is, ami sokkal áttekintőbben vizsgál meg egy-egy játékot, annak fejlesztésétől kezdődően egészen a technikai megvalósításáig mindenen át. Nagyon kedvelem ezt a sorozatot és sokszor elgondolkoztam már rajta, hogy milyen jó is lenne magyar feliratot gyártani hozzá. Talán vannak néhányan a magyar játékos közösségben, akiket szintén érdekel ez a téma, de nem tudnak olyan jól angolul, hogy mankó nélkül meg is értsék az ilyen témájú videókat. Nos, kezdésnek egy rövidebb alanyt fogtam ki magamnak, mert még csak kísérleti jelleggel álltam neki a projektnek. Pontosan emiatt pár helyen az időzítés sajnos nem a legpontosabb, de ez szerintem nem annyira zavaró probléma.

Mivel sajnos a csatorna videóin nincs engedélyezve a fordítói hozzájárulás, nem tudtam az eredetihez hozzácsatolni a feliratot. Habár felvettem a kapcsolatot az üzemeltetőkkel, és kaptam is ígéretet ennek megvalósításához, sajnos érdemben a mai napig nem történt változás. Nem kenyerem mások munkáját lelopni és újra feltölteni, de ebben az esetben sajnos nem láttam jobb megoldást. Pontosan emiatt is nem Youtube-ra, hanem Indavideóra töltöttem újra a már lefordított anyagot. Természetesen maga a felirat is letölthető alább, vagy akit érdekel, maga a fordítás átiratát is megtekintheti beágyazott .pdf formátumban.

Kérlek jelezzetek, hogy mennyire tetszik ez nektek. Nem tervezek rendszert csinálni belőle, de ha sok pozitív visszhangja lesz és látom, hogy tetszik nektek, megeshet, hogy a jövőben néhány további DF Retro videót is feliratozok. Ameddig a helyzet nem változik, a ráégetős/újrafeltöltős megoldással.