SZOGYENYI FORDÍTÁSAI

2023\12\21

System Shock Magyarítás

 ss_pic0.jpg

A System Shock egy rendkívül kedves játék a szívemnek, melyet kora és korlátai ellenére is élvezettel játszottam végig több alkalommal is. Hiszem, hogy ezzel nem vagyok egyedül, hiszen a Nightdive gondozásában készülő remake is szép összeget kalapozott össze magénak már a Kickstarter kampány alatt is. És habár kissé félő volt, hogy a sok várakozás után milyen végeredményt is kapunk kézhez én úgy gondolom, megérte a belé fektetett bizalom. Látván a végeredményt egy percig sem volt kérdés, hogy szeretnék tisztelettel adózni a játék előtt azzal, hogy amennyiben lehetséges, készítek hozzá egy magyarítást. Bár a nyelvezete a sok idegen kifejezés miatt nem a legegyszerűbb és technikai akadályok is akadtak szép számmal, örömmel jelenthetem, hogy fél év munkát követően olyan állapotba került a fordítás, amit meleg szívvel merek kiadni a kezeim közül. Természetesen mindez nem jöhetett volna létre istvanszabo890629 és Keeperv85 segítsége nélkül, akik szabadidejüket nem sajnálva segítettek a különféle betűtípusok átrajzolásában és a fájlok kinyerésében, illetve azok visszacsomagolásában.

Remélem, hogy ezzel sikerül egy kicsit nagyobb közönséggel is megismertetnem ezt a fantasztikus játékot, amely picit méltatlanul került ki a reflektorfényből az idei év bőséges termését figyelembe véve. A magyarítást a Portál oldaláról éritek el, lentebb pedig ízelítőként találhattok néhány képet a kész munkából: 

ss_pic1.jpg

ss_pic10.jpg

ss_pic11.jpg

ss_pic12.jpg

ss_pic13.jpg

ss_pic14.jpg

ss_pic15.jpg

ss_pic2.jpg

ss_pic3.jpg

ss_pic4.jpg

ss_pic5.jpg

ss_pic6.jpg

ss_pic7.jpg

ss_pic8.jpg

ss_pic9.jpg

2023\08\02

Helyzetjelentés

Sziasztok. Jó ideje nagy itten a csend, úgy gondoltam ideje lenne frissíteni némi információval ezt az oldalt. Feltételezem nem nehéz kitalálni, hogy az utóbbi időkben elég inaktív vagyok és habár a munka attól függetlenül folyik, hogy nincs szófosásom, koránt sem abban a tempóban haladok, amit azt a magam részéről elfogadhatónak tekintenék. A kifogások keresgélése és a felesleges mentegetőzés helyett inkább lássuk, mi az, amivel mostanság foglalatoskodtam.

realrtcw.jpg

Frissítések kapcsán a realRTCW nemrégiben kapott egy frissítést, amihez természetesen szükséges volt hozzáigazítani a magyarítást is. Bár minimális erőbefektetést igényelt, külön hír nem született róla, gondoltam azért fontos lehet megemlíteni. A Magyarítások Portál oldaláról tudjátok elérni a hozzá tartozó telepítőt, ami elsősorban még mindig a Steam-es verzióhoz van igazítva. A Moddb verzióval való ütközésért felelősséget nem tudok vállalni.

postal2.jpg

Sajnos kevésbé jó hír a Postal 2 rajongóinak... mármint nem az, hogy a játék 20. évfordulója alkalmából egy masszív frissítést kapott, hanem az, hogy ez elég csúnyán alá is vert a Magyarításomnak. Ezzel viszont már lesz munka bőven és habár már megkezdtem a kármentést, azt nem tudom megjósolni, mikorra végzek vele. Sok mindent át kell nézzek, ha pechem van, még a forráskódba is újra bele kell nyúljak, ami... maradjunk annyiban, hogy macerás. Egyrészt mindenki szíves türelmét szeretném kérni, másrészt ha tehetitek, butítsátok vissza a játékot a korábbi, 5025-ös verziószámra a garantált működés érdekében. (GOG kiadásnál szinte biztos, hogy van lehetőség a régebbi verziók letöltésére)

1200.jpg

Hogy a sort egy újabb, nagyon friss jó hírrel folytassam: végre valahára frissült a Shadow Man 1.5-ös verzióval kompatibilis magyarítása is, ami tartalmazza az újonnan bekerült sorok fordítását. Sajnos a küldetés leíró rendszer elég sután lett összetákolva, így az esetleges magyartalannak tűnő sorokért szíves elnézését kérem mindenkinek. A hibajelentések természetesen továbbra is jöhetnek e-mailen keresztül, de kérlek vegyétek figyelembe, hogy ez esetben nem garantált, hogy minden "hiba" javítható lesz. Ezt szintén a Portál oldaláról tudjátok letölteni.

systemshock.jpeg

Hogy valami új információval is kedveskedjek: egy szívemnek nagyon kedves játék kapott nemrégiben remake-t, amit hatalmas lelkesedéssel játszottam végig és mivel egész jól sikerült a végeredmény, úgy döntöttem megérdemelne egy magyarítást. Habár már jóval a megjelenés előtt terveztem ennek a játéknak a fordítását, a folyamatosan tologatott, halogatott projektek miatt egyáltalán nem voltam biztos benne, hogy erre is jut majd idő. Mivel szívügyemnek érzem a dolgot, bevállaltam, hogy ezt a terhet is a nyakamba veszem, saját káromra természetesen, így Keeper közreműködésével nekiláttam a System Shock fordításának is. Egyelőre még csak kezdetleges stádiumban halad a munka, de nagyon elégedett lennék vele, ha év végére sikerülne átrugdosni a célegyenesen ezt a projektet. Ki tudja, talán némi külsős hatható segítséggel akár még meg is valósulhat ez a célkitűzés. Ízelítőként alább láthattok pár képet a fordítás jelenlegi állapotából:

sskep1.jpg

sskep2.jpg

sskep3.jpg

sskep4.jpg

sskep5.jpg

sskep6.jpg

2022\11\26

Postal 2 Complete Magyarítás

postal2.jpg

Bízom benne, hogy az öreg motorosok közül senkinek sem kell bemutatni a Postal 2-t, bár szerintem aligha van olyan ember kis hazánkban, aki játékos létére ne találkozott volna ezzel a címmel. Tény, hogy egyikünk sem azért szerette, mert olyan jó lett volna, de az a szintű szabadság és elborult játékmenet, melyet kínált, viszonylag ritka volt a maga korában. De ami miatt mégis rendkívül nagy népszerűségnek örvend köreinkben (és úgy gondolom itt nem csak a magam nevében beszélhetek) az a kiváló magyar szinkron volt. Sajnos a későbbiekben megjelent kiegészítők esetében ez a szintű támogatás elmaradt, habár az Apocalypse Weekend kiegészítőhöz még készült rajongói fordítás, a később megjelent tartalmi frissítéséhez mindez idáig nem. Pedig a fejlesztők nem ültek tétlenül az elmúlt években és szorgosan foltozgatták-toldozgatták a játékot, 2015-ben még egy új DLC is megjelent hozzá Paradise Lost címmel. Régóta terveztem már a játék fordítását és (többnyire) titokban régóta ügyködtem is rajta, de az időhiány és technikai nehézségek miatt sajnos nagyon elhúzódott a munka. Most viszont örömmel jelenthetem ki, hogy habár nem is teljes pompájában, de mondhatni sikerült teljes körűen lefordítani az egész játékot, megadva neki ezzel azt a tiszteletet, amit szerintem kiérdemelt.

Amit fontos kiemelnem, hogy ez a magyarítás független az eredetileg kiadott Share the Pain változattól és nem, a magyar szinkront sem tartalmazza a telepítő! Egyébiránt nem is javaslom egymásra telepíteni a két fordítást, mert könnyen ütközhetnek egymással, tönkretéve ezzel magát a játékot is! Amit viszont nyújt: a Postal 2 Complete teljes felirat támogatása és a menü elemek 98%-os fordítása (a maradék angolul maradt elemeket technikai okokból nem sikerült lefordítani, ennek nehézségeiről talán később mesélek egy külön irományban) Illetve külön köszönetet szeretnek mondani ismételten istvanszabo890629 kollégának, aki most is sokat segített a technikai jellegű hibák és nehézségek elhárításában! A magyarítást a Portál oldaláról éritek el, mint mindig, alább pedig találhattok néhány képet és egy videót, amely prezentálja a magyarítást:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2022\10\31

realRTCW Magyarítás

realrtcw.jpg

Habár a Wolfenstein rajongók nincsenek túlzottan elkényeztetve az elmúlt 5 évben, ezalatt az idő alatt bőven van lehetőségünk visszatérni a régi klasszikusokhoz, esetleg felturbózni azokat valamilyen formában. Nos, a realRTCW mod pontosan ezt hivatott megtenni, mely nem csak grafikailag, hanem rengeteg játékelemi újítással is megfűszerezi a 2001-es klasszikust, többek között egy "teljes" értékű felirat támogatással. Ezen felbuzdulva készítettem el a mod fordítását, melynek hála így már teljes mértékben magyarul élvezhető a játék, nem csak a fellelhető dokumentumok, hanem az átvezető mozik feliratozásának is hála. A textúrák fordításáért ismét szeretném hálámat kifejezni istvanszabo890629 felé, aki idejét nem sajnálva segített átszerkeszteni a menüelemeket, betűkészleteket és a töltőképernyők szövegeit!

A használathoz természetesen szükségeltetik a Return to Castle Wolfenstein Steam-es példányának megléte is, emellé ajánlott a mod 4.0-ás verziójának beszerzése is, bár remélhetőleg a jövőbeli frissítések nem fognak keresztbe tenni a fordításnak. A magyarítást a Magyarítások Portálról, erre a linkre kattintva érhetitek el. Jó szórakozást kívánok minden érdeklődőnek!

2022\10\01

realRTCW Magyarítás Előzetes

Sziasztok!

Jó ideje nem jelentkeztem sem helyzetfrissítéssel, sem magyarítás beharangozóval, aminek jó oka van, de ezekről most nem kívánok részletesebben beszélni. Hogy kicsit megtörjem a csendet, szeretnék némi információval szolgálni a következő magyarításom állapotáról, mely egy, a szívemhez közel álló játék modjához készült. Nevezetesen a realRTCW modról van szó, amely a Grey Matter 2001-es klasszikusát, a Return to Castle Wolfenstein-t kívánja kissé gatyába rázni. Egyrészt nem csak látványban javítja fel a klasszikust, de tartalombéli módosításokról is beszélünk, mindezt úgy, hogy tisztelettel bánik az alapanyaggal. Az ok, amiért szerettem volna elkészíteni ennek a modnak a fordítását annak ellenére, hogy i2k annak idején már megcsinálta a Return to Castle Wolfenstein magyarítását, hogy ez a mod felirat támogatást is nyújt, így megláttam benne a lehetőséget, hogy ezáltal talán egy szélesebb körhben is eljuthat ez a remek játék a magyar játékosok közösségében, még ha csupán csak eme ingyenes mod keretein belül is. Alább néhány képet tekinthettek meg az egyébként kifejezetten előrehaladott állapotban lévő magyarításból, melynek tervezett megjelenését még én magam sem tudom, de némi hibajavítást eszközölve már tesztelhető állapotba kerül a fordítás, így egy esetleges októberi megjelenéssel akár számolhatunk is. A magyarítás valószínűleg hivatalos formában is elérhető lesz, de ez sajnos nem rajtam múlik, hanem a kedves fejlesztőn. Előzetes tervem alapján mod formájában fog működni, így könnyen telepíthető, illetve eltávolítható lesz majd. Előzetesen szeretném megköszönni istvanszabo890629 segítségét, aki többek között a grafikai elemek fordításában szolgáltatott számomra hatalmas segítséget!

 (kattintással megnyitható a galéria, ahol nagyobb felbontásban is megszemlélhetőek a képek)

süti beállítások módosítása